Cake_Baker.gif

KUORRUTTEET JA KORISTELUTAIKINAT

Hyvä vaahtokarkkifondantin (MMF) ohje.

Kuvalliset ja selkeät ohjeet.

Pikeeriohje (Royal Icing):

2-3 kpl munanvalkuaista

n. 500 g tomusokeria

5-7 tippaa sitruunanmehua

1. Käytä puhdasta ja kuivaa kulhoa.
Vaahdota 2/3 tomusokerista valkuaisten kanssa vaahdoksi.
2. Lisää sitruunanmehu ja lisää tomusokeria tarpeen mukaan.
Seos on moniin töihin sopivaa, kun vatkaimia nostettaessa jää vaahto pystyyn,
mutta vaahtohuipun pää notkahtaa vielä alas.
3. Älä vatkaa liian kauan, muuten ilmava vaahto katkeilee pursotettaessa.
4. Peitä kulho kostealla pyyhkeellä tai siirrä pikeeri pursotuspussiin.
Peittämätön pikeeri alkaa heti kuivua.
5. Pikeeriä voi myös värjätä elintarvikeväreillä.

Tomusokerin määrä vaihtelee kovasti riippuen kananmunien koosta ja
siitä mitä ollaan tekemässä. Kukkien tekemiseen tarvitaan jo todella kova vaahto, vaahdon pää jää kokonaan pystyyn.

(Tämäkin ohje peräsin Mansikkamäen Eben blogista.)

Kukkasokerimassa:
(gelatin icing, ohje  Cake Decorating Cource kirjasta)

4 rkl vettä

12,5 g liivatejauhetta

2 rkl nestemäistä glukoosia
(rakettiglukoosia saa apteekista, käytä 2 annospussia yhteen taikinaan)

450g tomusokeria

maissitärkkelystä

Laita kylmä vesi pieneen kuumuutta kestävään kulhoon.
Ripottele liivatejauhe pinnalle ja anna seisoa noin 5minuuttia. 
laita vettä kattilanpohjalle pari centtiä. Kuumenna kiehuvan kuumaksi.
Nosta liedeltä. Laske liivatevesikulho kuumaan veteen ja sekoita kunnes neste on kirkasta
ja liivatejauhe on liuennut.Nosta kulho pois kuumasta vesikattilasta.
Anna jäähtyä minuutin verran. Lisää nestemäinen glukoosi ja sekoita.
Anna jäähtyä vielä 2minuuttia. Sihtaa tomusokeri isoonkulhoon.
Kaada liivateglukoosiliuos joukkoon. Sekoita puulusikalla. Jos massa näyttää vetiseltä,
lisää tomusokeria hieman. Sihtaa hieman maissitärkkelystä leivinpaperille.
Kaada sokerimassa alustalle ja alusta massaa pari minuuttia leivän tavoin.
Kiedo massa välittömästi kaksinkertaisen kelmun sisään, tiiviisti.
Jos kääreeseen jää ilmaa, massa alkaa kovettua. Voit värjätämassan jo
valmistusvaiheessa tai sitä mukaa kun käytät sitä. Työstä nopeasti vain pieniä määriä kerrallaan,
sillä massa kuivuu parissa minuutissa ja on sen jälkeen kättökelvotonta.
Säilytä huolellisesti kelmuun käärittynä ilmatiiviissä rasiassa muutaman viikon.

(Ohjeet on peräisin Marien blogista)


Suklaamarsipaani

Tummanruskeaa "suklaamarsipaania" teet helposti värjäämällä
marsipaanin kaakaojauheella. Marsipaanin käsiteltävyys ei tästä kärsi,
joten nesteen lisääminenkään ei ole tarpeen. Leivo marsipaanista kakun
päällinen tai koristeet kaakaojauhetta apuna käyttäen.

Suklaaganache

2 dl kuohukermaa
200g tummaa suklaata

Kuumenna kerma kiehumispisteeseen.
Sulata joukkoon suklaapalat.
Lisää halutessasi teelusikallinen margariinia kiillon aikaansaamiseksi.

Suklaaganachea voit käyttää mm. seuraavasti:

- Kuorruta kakku: jäähdytä ja vatkaa vaahdoksi. Levitä kakun pinnalle.
- Pursota: anna jähmettyä jääkaapissa 4-5 tuntia ja vatkaa tämän jälkeen vaahdoksi.
- Käytä täytteenä: jähmetä jääkaapissa muutama tunti ja levitä pohjan päälle.

Voit käyttää myös muita suklaalaatuja.
Valkosuklaasta tehtyä ganachea voit värjätä halutessasi elintarvikevärillä.

(Nämä ohjeet löysin Kinuskikissan blogista.)